(ANKARA) – Dünya Felsefe Günü etkinlikleri kapsamında, 21 Kasım 2018’de, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Hasan Âli Yücel Konferans Salonunda yapılan açıkoturum görkemliydi.
Etkinlik, Öğretim Görevlisi Berrak Elif Tosun’in piyano dinletisiyle başladı. Berrak Elif Tosun dinletisini, bir felsefe ortamına yakışır duyarlıkta sundu.
“Nasıl Bir Gelecek?” başlığının belirlendiği felsefe açıkoturumunda, A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Hazır Bıkmaz’ın açış konuşmasının ardından, Prof. Dr. Selçuk Özdemir geleceğin bilişim dünyası, Prof. Dr. Tansel Türkdoğan geleceğin sanat ortamı, Prof. Dr. Hasan Ünder ise geleceğin yapay zeka koşulları üzerine konuştular. Prof. Dr. Haluk Erdem bir yandan oturumu yönetirken, bir yandan da çevren açıcı değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Özdemir, teknolojik-bilişim yönünden geride kalmamanın, kalkınmanın zorunlu olduğunu; ancak gelişmenin düşünsel yönden de desteklenmesi gereken bir bütün olduğunu, birçok Uzakdoğu ülkesinin bilişimde ilerlemesine karşın, gerçek gelişme sağlayamadığını, örneğin Hindistan modelinin gelişme sağlayamadığını anlattı.
Prof. Türkdoğan sanatta özellikle 1950 sonrası dönemde (postmodern) yükselen yaklaşımların, sanatı elit işi olmaktan, böyle görülmekten çıkardığını; modernist anlayışa yoğun eleştiri ve tepki yöneltildiğini örneklerle açıkladı.
Prof. Ünder insanlığın geleceğinde yapay zekanın çok önemli bir yer tutacağını, olasılıklar arasında sözkonusu yapay zekâların kendi aralarında da birlik, karar birliği yaratabilmelerinin de bulunabileceğini ileri sürdü.
Felsefe buluşmasına özellikle öğrenciler yoğun ilgi gösterdiler.
Yaklaşık üç buçuk saat süren etkinliğin özellikle sonuna doğru, nicedir özlemi duyulan bir tartışma, soru-yanıt ortamı oluştu.
telgrafhanesanat.org
Yorum Kapalı.