• Anasayfam Yap
      • Yazarlarımız
      • Künye
      • İletişim
Telgrafhane Sanat
    •  
    • AnasayfaAnasayfa
  • Etkinlik
  • Haber
  • Söyleşi
  • Kitap
  • Dil
  • Öykü
  • Deneme
  • Anlatı
  • Şiir
1. Çayyolu Edebiyat Günleri Başlıyor 1. Çayyolu Edebiyat Günleri Başlıyor
İsmail Hakkı Tonguç Eğitim Uygulaması Ödülü Sahibini Buldu İsmail Hakkı Tonguç Eğitim Uygulaması Ödülü Sahibini Buldu
2023 Oğuz Tansel Çocuk Yazını Araştırma Ödülü” İçin Başvurular Başladı 2023 Oğuz Tansel Çocuk Yazını Araştırma Ödülü” İçin Başvurular Başladı
Deniz Kavukçuoğlu Yaşamını Yitirdi Deniz Kavukçuoğlu Yaşamını Yitirdi
Oğuz Tansel “2023 Çocuk Yazını Araştırma Ödülü” için başvurular başladı. Oğuz Tansel “2023 Çocuk Yazını Araştırma Ödülü” için başvurular başladı.
2023 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nü Ertuğrul Özüaydın kazandı. 2023 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nü Ertuğrul Özüaydın kazandı.
Anasayfa » Deneme
Günay Güner

Taha Parla ve Benzerleri Nereye Su Taşırlar? – Günay Güner

Eklenme Tarihi: 11 Nisan 2018 Çarşamba Eklenme Saati: 17:50
Tweetle
Günay Güner gunayguner@gmail.com
Taha Parla ve Benzerleri Nereye Su Taşırlar? – Günay Güner
REKLAM

Metis Yayınları zaman zaman yararlı kitaplar da yayımlayan bir yayınevi; yıllardır yayım çalışmalarını sürdürüyor; başka yayınevlerinin yaşadığı binbir soruna oranla “hiç topallamadan ve ödünsüz!”

Yararlı kitapların yanı sıra sıklıkla yayımladığı “mana”lı kitaplar da gözdesi Metis’in. İletişim yayınevi’yle birlikte Türk ekinine “öküz altında buzağı” savlarını boca ederler. Özellikle de gençlerin kafalarına…

Metis’in bugünlerde duyurduğu yeni kitapları arasında biri daha çok “manidar.” Taha Parla’nın “Türk Sorunu”, Siyasi Yazılar 2: 1998-2007, (Metis Yayınları, Şubat 2018) adlı kitabı.

Kitabın tanıtımında ise şunlar yazılı:

“Taha Parla’nın 1998-2007 yıllarında yazdığı yazıları bir araya getiriyor bu kitap. Normal şartlarda, on-on beş yıl önce ve zamanın güncel siyasi gelişmelerinden hareketle yazılmış bu yazıların bugün artık eskimiş olduklarını söyleyebilirdik. Oysa bu doğru değil; derinleşerek varlık sürdüren sorunlar hakkında oldukları için hâlâ son derece güncel yazılar bunlar. Sadece son yirmi-otuz yıla değil, koca bir yüzyıla bakıldığında bile ülkenin fasit daireler çizerek aynı sorunlara takılı kaldığı, çözemediği, tersine sorunlarını kemikleştirdiği görülüyor.
Taha Parla, Türkiye’nin sorunlarını yaratan bağımsız değişkenlerden biri olmak üzere ya da milliyetçilik sorununu, antidemokratiklik sorununu, militarizm sorununu, Kürt sorununu, Ermeni sorununu, kadın sorununu, eğitim sorununu vb. doğrudan yaratmamış olsa da, böyle kördüğüm haline gelmesinde belirleyici katkısı bulunan bir ‘Türk Sorunu’ olduğunu görmek gerektiğini vurguluyor.
‘Türk Sorunu’ndan çıkışın ilk adımı, bu sorunların Türkiye’nin üzerine gökten zembille, kaza eseri, kendi taksiratı olmadan inmediğini, esas olarak başkalarının komploları, hain emelleri ve kötülemeleri sonucu olmayıp, en azından kısmen, bunları tarihi, zihniyeti, politikaları, sosyal yapısı, korkuları, kültürü ve ahlakıyla Türkiye’nin ta kendisinin yarattığını görmek, bilmek…
‘Ahlaken doğru olmayan hiçbir şeyin, siyaseten doğru olamayacağının’ anlaşıldığı bir Türkiye umuduyla, özellikle genç okurlarımız için yayımlıyoruz bu kitabı.”

Sizce “Türk Sorunu”nun içindeki yazılardan söz etmeye gerek kaldı mı? Hangi derdimize şifa olacak?

Öncelikle şuradan başlayalım: Yeryüzünde, bugün demokrasi öğretmenliği taslayan, Yahudi soykırımı sabıkalı Almanya’da bile, toplumbilimsel (sosyolojik) ve tarihsel birikimi altüst edecek bir işe, “Alman Sorunu” diye bir kitaba kolay kolay gün yüzü göstermezler. Yayımlansa bile onun yazarı el içine çıkamaz, yetersizliğinden dolayı kimse yüzüne bakmaz. Başka deyişle ne ederse kendine eder.

Anımsamışken, Taha Parla’nın Hans Barth adından, Barth’ın “Türk, Savun Kendini” adlı kitabından; yine bir başka Almanın, Hans Tröbst‘ün “Mustafa Kemal’in Ordusunda Bir Alman Yüzbaşı” adlı (1925) (Çeviren: Yüksel Pazarkaya, TÜYAP Yay., 2017) yapıtından haberi var mı? Boşuna sorarız; yanıt alamayız.

Bu kişilerin Oskar Lange‘tan da haberleri olduğundan kuşku duymalı.

Kitap tanıtımının sonunda hangi tümce var? “Ahlaken doğru olmayan hiçbir şeyin, siyaseten doğru olamayacağı” tümcesi var çok doğru. Bertrant Russell’in “Büyük İdealler” adlı kitabının başında da buna yakın bir gerçek dillendirilir. Dillendirilir de ne olur, “Türkiyeli” “aydın” yine kıyım rgütleri arasında “seçim” yapar, milyonların katili emperyalizmi eleştirmekten köşe bucak kaçar. Ne ki iş ulus devlete, emperyalist yararına çamur atmaya (çamur yerine başka sözcük de kullanabilirsiniz), dilde, diplomaside, bilimde…temsil birikimi kazanmış ulus kimliğine saldırmaya gelince saldırgan karga kesilir. Bunlar hep “ahlaki” olmaktadır o kesime göre. Yaşamları boyunca özeleştiride bunmazlar ama sürekli de yanılırlar; yanılgılarını tarih kanıtlasa da ne gam…

Emperyalizm masumdur, demokrasi getirir, uygarlaştırır ama bütün kötülüklerin anası “milliyetçilik”tir, “militarizm”dir.

Parlalara göre her tür dinsel ve etnik şiddet besleyicileri “sivil toplum” (STK) öğeleridir, demokrasinin gerekleridir, dayanışma yapılarıdır. Militarizmin kurduğu yapılar ise “vesayet”tir. İnsan öğüten kıyımcılar takke, şalvar, yakasız gömlek, cübbe, türban, çarşaf…giydiklerinden olabilir mi acaba?!

Onların deyişiyle Kemalizm, geçmişte ve bugün görüldüğü yerde kazınırken, sonuçları gericileşme, halkın tutsaklığıyken, “Kemalizm, Türk Aydınlanması mı?” türünden yazılar yazabilirler.

Neymiş? Cumhuriyet, (varsayım bu ya) kurulduğundan bugüne değin Kemalistmiş ve ““Kemalizmden başka izm yoktur; öteki bütün izm’ler yabancı ve zararlıdır” diyesiymiş; dağa taşa böyle yazar imiş…

Bu kesimin sözcüleri Kemalizme diktatörlük, köy enstitülerine Nazilik, köycülük demekteler.

Akılları bu kadar yetiyor.

Bu “münevver”lere sorsanız ki hemen 1939’da İngiltere ile savunma anlaşması neden ve kimlerce yapıldı?

Hemen 1949 yılında ABD ile eğitim kurulları anlaşması neden ve kimlerce yapıldı?

Ve diğer birçok ikili anlaşmalar; “hür dünya”, demokrasi, liberalizm…

Ayrıca Almanya için Almanlık, Fransa için Fransızlık, İngiltere için İngilizlik…sorun olmazken Türkiye için Türklük nasıl ve hangi nedenlerle sorun sayılır?

Ne “kötülük” olmuşsa “Türk” kendi yapmış, emperyalizmin kusuru, taksiratı yokmuş.

Yanıt alamazsınız!

Bu savlara artık gülemiyoruz bile.

Gönüllü yurtsuzların bu ülkeye ettiği yeter artık!

Yahu bir kez de bir türkünüzü duyalım. Bir kentimizi, bir denizimizi severken okuyalım sizi.

“Türk Sorunu” ha! Çok ilginç bir sözcük buluşu, söz oyunu yaptıklarını sanmış olmalılar.

Parlalar, ırkçı” milliyetçi”lerin maaşlarını veren ABD ile ve AB ile neden iş tuttuklarını açıklamlıdırlar.

Trump önde gideninin yönetiminde, yine kimyasal silah yalanıyla emperyalizm Suriye’ye, İran’a saldırıyor; her an sıcak çatışmayla da saldırmak üzere. Türkiye’nin de Türkün de sırada olduğunu anlamak dâhi olmayı gerektirmiyor. Avrupa Biriliği, Birleşik Krallık bu saldırıların her yandan destekçisi. Parlalardan bekliyoruz; bir ses, yorum, bir yurt sevgisi kırıntısı…

Anadolu toprağı yaklaşık bin iki yüzlü yıllardan bu yana Türkiye bilinir; Türkiye’dir. Türkiye Cumhuriyeti kültürüyle, bilimiyle, felsefesiyle, diliyle gelişkin bir ulus devlettir. Dolayısıyla Türkü sıradanlaştırmaya, kabile düzeyine indirmeye çabalayanlar gülünç düşmekle kalırlar.

Öyle “milliyetçi” sözcüğünü kullanarak, ima yoluyla ulusçu yaklaşımı karalamakla kurtulamazlar.

Yıllarca besledikleri dinci gericilikten tokat yediklerinde, geçmişi de bugünü de unutturamazlar.

Parlalara sözümüzdür: Türkiye’deki her ışığı, aydınlığı, bilinci söndüren gericiliği “…tarihi, zihniyeti, politikaları, sosyal yapısı, korkuları, kültürü ve ahlakıyla” siz “ta kendinizin “yarattığını görmek, bilmek…” gerekiyor.

Bunun büyük, bağışlanmaz bir ahlaksızlık olduğunu özellikle gençler anlamalılar, bu çokbilmiş cahillerin tuzaklarına düşmemeliler.

telgrafhanesanat.org 

Etiketler:
Taha Parla
ÇAYYOLU HABER DERGİSİ 100. SAYI ÖDÜL TÖRENİ
Dünya Sanat Koksun!
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
6 Şubat 2023 Yersarsıntısı, Günay Güner Günay Güner 6 Şubat 2023 Yersarsıntısı…        &...
6 Şubat 2023 Yersarsıntısı, Günay Güner
Dil Bayramımız 90 Yaşında; Kutlu Olsun! – Günay Güner Bilge Önder Mustafa Kemal Atatürk öyle kapsamlı bir devrimin yapıcısı ki bu başarıya nası...
Dil Bayramımız 90 Yaşında; Kutlu Olsun! – Günay Güner
Ressam-Yazar-Ozan Ümit Sarıaslan’ın Ardından-Günay Güner Günay Güner Ümit Sarıaslan’ın Ardından        &n...
Ressam-Yazar-Ozan Ümit Sarıaslan’ın Ardından-Günay Güner
Ağustos, Acılı Ay – Günay Güner Her günümüz yıkımlarla dolu. İnanılır gibi değil. karabasan gibi... Dante'nin cehennemi a...
Ağustos, Acılı Ay – Günay Güner

Yorum Kapalı.

Yazarlarımız

  • A. Celal Binzet
    Günümüz Karmaşası-A. Celal Binzet A. Celal Binzet
  • A. Cengiz Büker
    R. M. Rilke, Şiirler, Çev. A. Cengiz... A. Cengiz Büker
  • A. Tarık Emre
    Yedirmem Size Etleri- A. Tarık Emre (öykü) A. Tarık Emre
  • Bahattin Gemici
    Aydınlanma Savaşçısı Server Tanilli-Bahattin Gemici Bahattin Gemici
  • Celal İlhan
    Sanat Olmazsa Olmaz mı, Niçin Yazarız?-Celal İlhan Celal İlhan
  • Daver Darende
    Büyükelçi Korkmaz Haktanır’ın Anısına Saygı-Daver Darende Daver Darende
  • Ertuğrul Efeoğlu
    Söylem ile Eylem Ertuğrul Efeoğlu
  • Günay Güner
    6 Şubat 2023 Yersarsıntısı, Günay Güner Günay Güner
  • Işık Kansu
    KİBELE Mİ TAŞ OCAĞI MI? Işık Kansu
  • Metin Turan - BELLEK
    ÇAĞDAŞ İRAN ŞİİRİ VE FURÛĞ ÜZERİNE KISA... Metin Turan - BELLEK
  • Mucize Özünal
    Çin Odasına Girenler ve Çıkanlar – Mucize... Mucize Özünal
  • Nazım Mutlu
    “Sosyal ve Kültürel İktidar!” Nazım Mutlu
  • Öner Yağcı
    AYDINLIK BİR YAŞAM YOLUNDA EDEBİYATIMIZ Öner Yağcı
  • Sultan Su Esen
    Türkiye’de Alevi Olmak Sultan Su Esen
  • Tahsin Şimşek
    Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin Şimşek Tahsin Şimşek
  • Tamer Uysal
    Yeşilçam’ın Beyaz Filmleri: Uludağ ve Sinema –... Tamer Uysal
  • Taylan Özbay
    ATATÜRK VE NÂZIM HİKMET: “DENİZ KIZI EFTALYA”... Taylan Özbay
  • Yaşar Atan
    Bu Kuş Ezgileri Oldukça – Yaşar Atan... Yaşar Atan
  • Yücel Çağlar - Mavi Köşe
    “Bize Öz Türkçe Yaraşır”-Yücel Çağlar Yücel Çağlar - Mavi Köşe
  • Zehra Tırıl
    Müziğin Evrenselliği – Zehra Tırıl Zehra Tırıl

Son Eklenenler

1. Çayyolu Edebiyat Günleri Başlıyor 1.Çayyolu Edebiyat Günleri 10-11 Haziran 2023 tariklerinde, MESA Plaza'da yapılacak. Çayyolu Edebiy...
1. Çayyolu Edebiyat Günleri Başlıyor
İsmail Hakkı Tonguç Eğitim Uygulaması Ödülü Sahibini Buldu İsmail Hakkı Tonguç Eğitim Uygulamaları Ödülü'nün sahibi Bursa İnegöl Çitli Mahallesi'ndeki Nihat K...
İsmail Hakkı Tonguç Eğitim Uygulaması Ödülü Sahibini Buldu
2023 Oğuz Tansel Çocuk Yazını Araştırma Ödülü” İçin Başvurular Başladı 2023 Oğuz Tansel Çocuk Yazını Araştırma Ödülü Katılım Koşulları: Ödüle aday yapıtın 01.01.2022 –...
2023 Oğuz Tansel Çocuk Yazını Araştırma Ödülü” İçin Başvurular Başladı
Deniz Kavukçuoğlu Yaşamını Yitirdi Yazar-Yayımcı Deniz Kavukçuoğlu yaşamını yitirdi. Deniz Kavukçuoğlu, 30 Ekim 1943 yılında İstan...
Deniz Kavukçuoğlu Yaşamını Yitirdi
R. M. Rilke, Şiirler, Çev. A. Cengiz Büker Hugo-von-Hofmannstahl-İndir ...
R. M. Rilke, Şiirler, Çev. A. Cengiz Büker

Dil

Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin Şimşek Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri Adlı Kitabı Yayımlandı “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da Osmanlıca Sevisine Hizmet – Merve Yılmaz yazdı. Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay Güner R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner yazdı
  1. Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin... Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin Şimşek
  2. Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri... Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri Adlı Kitabı Yayımlandı
  3. “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da... “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da Osmanlıca Sevisine Hizmet – Merve Yılmaz yazdı.
  4. Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay... Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay Güner
  5. R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner... R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner yazdı
  • Etkinlik
  • Haber
  • Söyleşi
  • Kitap
  • Dil
  • Öykü
  • Deneme
  • Anlatı
  • Şiir
  • Yazarlarımız
  • Künye
  • İletişim
Sitemizde yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Görüş ve önerileriniz için iletisim@telgrafhane.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Copyright © 2017 - Telgrafhane Sanat, Her Hakkı Saklıdır.