• Anasayfam Yap
      • Yazarlarımız
      • Künye
      • İletişim
Telgrafhane Sanat
    •  
    • AnasayfaAnasayfa
  • Etkinlik
  • Haber
  • Söyleşi
  • Kitap
  • Dil
  • Öykü
  • Deneme
  • Anlatı
  • Şiir
İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı
Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında” Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında”
2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı 2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı
Aydın Ilgaz Yaşamını Yitirdi Aydın Ilgaz Yaşamını Yitirdi
Usta Yazar Oğuz Tansel’i Anarken Usta Yazar Oğuz Tansel’i Anarken
Oğuz Tansel Şiir Ödülü Ömer Erdem’in Oğuz Tansel Şiir Ödülü Ömer Erdem’in
Anasayfa » Deneme
Öner Yağcı

Savaşa Karşı Aydın Tavrı

Eklenme Tarihi: 5 Nisan 2017 Çarşamba Eklenme Saati: 16:27
Tweetle
Öner Yağcı oneryagci@gmail.com
Savaşa Karşı Aydın Tavrı
REKLAM

 Öner Yağcı

SAVAŞA KARŞI AYDIN TAVRI

 

Amerika ve müttefiklerinin Afganistan’ı bombalamalrıyla başlayan bir süreç, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de aydınların savaşa karşı tavırları konusunda kendilerini denemeleri için yeni bir fırsat doğurdu.  

 

 

 

Aslında böyle bir fırsata gerek yoktu, çünkü, özünde hiçbir değişiklik olmamıştı dünyada. Böylesine savaşlar zaten hiç eksik değildi ki.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyada savaş olmadı yanılsaması olsa da dünyanın savaşsız bir günü geçmemişti. Uzun yıllardır zaten sürüyordu savaş. İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden hemen sonra başlayan “soğuk savaş” üzerine kurulan bir dünyada yaşıyordu insanlık. Tabii, bu soğuk savaşın mimarlarının, dünyanın dört bir yanında açtıkları sıcak savaş cepheleri yalnızca tuzu biberiydi bu politikanın.

Çok gerilere gitmeye gerek yok, dünyanın son yirmi yılındaki İran-Irak savaşından Filistin’e, Körfez Savaşına, Yugoslavya’ya, Kanayan Kafkasya’ya uzayan coğrafyalardaki savaşlar bile savaşsız bir dünya özleminin hep can yakıcı bir özlem olmasına yol açıyordu.

Yani, Afganistan savaşı, dünyanın barış ortamından savaşa geçtiğinin göstergesi değildi. Hep savaş vardı dünyada soğuk ya da sıcak. Savaş, sömürüsünü ve egemenliğini sürdürmek zorunda olan emperyalizmin kaçınılmaz politikasıydı çünkü. Barış ise, emperyalizmin, savaşsız bir dünyada yerinin olmadığını çok iyi bildiği için uyguladığı “sürekli savaş” politikalarının düşmanıdır.

Barış ve emperyalizm sözcüklerini yan yana kullanmak, emperyalizmin barışı getireceğine inanmak, gerçekliğe göz kapamakla eştir. Sürekli barış ya da sonsuz barış, sonsuzluk özgürlük

terimleri emperyalizmle bir arada düşünülemez bile. Bu bakımdan, ilkin, ABD’nin özgürlük ve barış getireceği aldatmacasına, gerekçesi ne olursa olsun karşı çıkmak, bir aydının doğal görevidir.

Amerika’nın ikiz kulelerine terörist saldırıyı gerçekleştirenlerin cezalandırılması ile başlayıp, kendi halkına karanlığı yaşatan bir yönetimi devirmek, o halka özgürlük bağışlamak gibi bir ikiyüzlülükle süren ve ilk bakışta haklıymış gibi görünen saldırı gerekçesine inanmak da, emperyalizmin tuzağına düşmekten başka bir şey değildir.

Özgürlüğe emperyalizmin eliyle ve desteğiyle ulaşmış tek bir halk yoktur dünyada. Amerikan emperyalizminin birkaç yüzyıllık kısa tarihi, onun insanlığa karşı işlediği suçlar sabıkasının tarihte kapladığı yerin büyüklüğüyle ünlüdür.

Kızılderili katliamlarından, siyahların köleleştirilmesine uzanan insanlık suçları bile yeterlidir ona güvenmemeye. Meksika’nın birçok eyaletini işgal edip topraklarına katan ve elli yıl boyunca bölgenin tüm yerli uygarlıklarını yok eden odur. Çin’de işgale karşı 1900’deki ayaklanmayı bastırıp 500 bin, Hiroşima ve Nagazaki’ye attığı atom bombalarıyla 250 bin kişiyi öldüren odur. Güneydoğu Asya’yı köleleştirilen, halklarını kıran ve birbirine kırdıran; Afrika’nın ulusal kurtuluş savaşlarına karşı çıkıp yüz binlerce Kara Afrikalı’yı öldüren odur. İsrail’i kurdurup Ortadoğu’nun yıllarca kanayan bir yara olmasına yol açan; Ortadoğu halklarını birbirine düşüren odur. “Yeşil Kuşak” teorisiyle dinsel gericilikleri; insan hak ve özgürlükleri maskesiyle etnik ayrımcılığı ve bölücülükleri örgütleyip ulusal devletleri hançerleyen odur. Latin Amerika’nın hemen hemen tüm ülkelerini ve halklarını, yüzyıllardır sömüren, ezen, birbirine düşüren, diktatörlüklere teslim eden, yağmalayan, yüz binlerce insanını öldüren odur. Yugoslavya’yı parçalayan, Afganistan’ı da parçalamak için çabalayan … hep Amerikan emperyalizmidir.

Günümüz aydınlarının böyle bir özgürlük düşmanı, sürekli savaş üreten, gıdası savaş olan bir emperyalist mekanizmayı hoş gören bir davranışa düşmeleri bağışlanmaz bir körlüktür.

Tüm dünya halkalarını köle yapmak politikasıyla, “soğuk savaş” politikasıyla, emperyalist finans kuruluşlarının ekonomik köleleştirmesi politikasıyla; kirli suikast, hükümet devirme, adam kiralama politikalarıyla, var olan Amerikan emperyalizminin “sonsuz özgürlük” rüyasına aldanmak aydınlıkla bağdaşmayan bir tavır olsa gerekir.

Tarihinin ve coğrafyasının hemen her diliminde, sömürüsüz ve savaşsız bir dünya için savaşan insanlıkla sürekli karşı karşıya gelen Amerikan emperyalizmine karşı çıkmadan savaşa karşı olmanın hiçbir anlamı yoktur.

Bugün, savaşa karşı politikanın turnusolları bellidir.

Aydınlar, savaşa karşıyım deyip emperyalizmin savaş politikalarını onaylayamazlar. Aydınlar, bağımsızlıkçı politikalardan yana olmadan savaşa karşı olamazlar. Aydınlar emperyalizmin dünya çapındaki politikalarını görmezden gelerek savaşa karşı olduklarını savlayamazlar. Aydınlar, Amerika’ya da Taliban’a da karşıyız diyerek emperyalist saldırganlığı hoş göremezler; Afganistan’daki gericiliği yıkacak gücün oradaki halklar olduğu bilincinden uzaklaşamazlar. Aydınlar, Amerika’nın insanlığa açtığı emperyalist savaşa ve soğuk savaşa karşı çıkmanın doğal bir insan hakkı olduğunu; emperyalizme karşı çıkışın, aydın olmanın, sanatçı olmanın, özgürlükten, bağımsızlıktan, demokrasiden yana olmanın ölçütü olduğunu unutmamak zorundadırlar.

Aydınların, savaşa hayır demesi yetmez, sömürüsüz ve savaşsız bir dünya için emperyalizme ve onun politikalarına da karşı durması gerekir; gerçek savaş karşıtlığı ve sürekli barış özlemi budur.

(Berfin Bahar, Aralık 2001)

“Savaş ve Edebiyat”, Toplumsal Dönüşüm Yayınları, 2004

 

telgrafhanesanat.org

Etiketler:
aydın savaş
Gecikmiş İmzalar – Şiir
Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Etkinlikleri
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
AYDINLIK BİR YAŞAM YOLUNDA EDEBİYATIMIZÖner Yağcı   AYDINLIK BİR YAŞAM YOLUNDA EDEBİYATIMIZ   "Soğuk Savaş"...
AYDINLIK BİR YAŞAM YOLUNDA EDEBİYATIMIZ
SENNUR SEZER MÜCADELECİ BİR KADIN ŞAİRÖNER YAĞCI SENNUR SEZER MÜCADELECİ BİR KADIN ŞAİR “Evliyim/ İki çocukluyum/ Ozanım/ ...
SENNUR SEZER MÜCADELECİ BİR KADIN ŞAİR

Yorum Kapalı.

Yazarlarımız

  • A. Celal Binzet
    Günümüz Karmaşası-A. Celal Binzet A. Celal Binzet
  • A. Cengiz Büker
    Rainer Maria Rilke’den Şiirler-Çev. A. Cengiz Büker A. Cengiz Büker
  • A. Tarık Emre
    Yedirmem Size Etleri- A. Tarık Emre (öykü) A. Tarık Emre
  • Bahattin Gemici
    Aydınlanma Savaşçısı Server Tanilli-Bahattin Gemici Bahattin Gemici
  • Celal İlhan
    Sanat Olmazsa Olmaz mı, Niçin Yazarız?-Celal İlhan Celal İlhan
  • Daver Darende
    Büyükelçi Korkmaz Haktanır’ın Anısına Saygı-Daver Darende Daver Darende
  • Ertuğrul Efeoğlu
    Söylem ile Eylem Ertuğrul Efeoğlu
  • Günay Güner
    Dil Bayramımız 90 Yaşında; Kutlu Olsun! –... Günay Güner
  • Işık Kansu
    KİBELE Mİ TAŞ OCAĞI MI? Işık Kansu
  • Metin Turan - BELLEK
    ÇAĞDAŞ İRAN ŞİİRİ VE FURÛĞ ÜZERİNE KISA... Metin Turan - BELLEK
  • Mucize Özünal
    Çin Odasına Girenler ve Çıkanlar – Mucize... Mucize Özünal
  • Nazım Mutlu
    “Sosyal ve Kültürel İktidar!” Nazım Mutlu
  • Öner Yağcı
    AYDINLIK BİR YAŞAM YOLUNDA EDEBİYATIMIZ Öner Yağcı
  • Sultan Su Esen
    Türkiye’de Alevi Olmak Sultan Su Esen
  • Tahsin Şimşek
    Telkırma Sabırlarda – Tahsin Şimşek – şiir Tahsin Şimşek
  • Tamer Uysal
    Yeşilçam’ın Beyaz Filmleri: Uludağ ve Sinema –... Tamer Uysal
  • Taylan Özbay
    ATATÜRK VE NÂZIM HİKMET: “DENİZ KIZI EFTALYA”... Taylan Özbay
  • Yaşar Atan
    Bu Kuş Ezgileri Oldukça – Yaşar Atan... Yaşar Atan
  • Yücel Çağlar - Mavi Köşe
    “Bize Öz Türkçe Yaraşır”-Yücel Çağlar Yücel Çağlar - Mavi Köşe
  • Zehra Tırıl
    Müziğin Evrenselliği – Zehra Tırıl Zehra Tırıl

Son Eklenenler

İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tarih:  06.01.2023 Konu: İsmail Hakkı Tonguç Eği...
İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı
Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında” Zehra Tırıl’ın öyküleri gündelik hayatın akışında ayrı düşenleri bir araya getiren izleri, sakin, a...
Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında”
2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’ne 2023 yılı için katılım koşulları açıklandı. 1986’dan bu yana düz...
2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı
Aydın Ilgaz Yaşamını Yitirdi Yazar-Yayıncı Aydın Ilgaz 20 Aralık 2022'de, 82 yaşında yaşamını yitirdi. Babası Usta Yazar Rıfat I...
Aydın Ilgaz Yaşamını Yitirdi
Usta Yazar Oğuz Tansel’i Anarken 30 Ekim 1994’te, 79 yaşında yitirdiğimiz Halkbilimci-Ozan Oğuz Tansel, ’40 Kuşağı ozanları arasında...
Usta Yazar Oğuz Tansel’i Anarken

Dil

“Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da Osmanlıca Sevisine Hizmet – Merve Yılmaz yazdı. Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay Güner R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner yazdı Dil Devrimi Bayramdır, Kutlu Olsun! Çok mu Zor?
  1. “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da... “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da Osmanlıca Sevisine Hizmet – Merve Yılmaz yazdı.
  2. Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay... Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay Güner
  3. R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner... R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner yazdı
  4. Dil Devrimi Bayramdır, Kutlu Olsun! Dil Devrimi Bayramdır, Kutlu Olsun!
  5. Çok mu Zor? Çok mu Zor?
  • Etkinlik
  • Haber
  • Söyleşi
  • Kitap
  • Dil
  • Öykü
  • Deneme
  • Anlatı
  • Şiir
  • Yazarlarımız
  • Künye
  • İletişim
Sitemizde yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Görüş ve önerileriniz için iletisim@telgrafhane.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Copyright © 2017 - Telgrafhane Sanat, Her Hakkı Saklıdır.