• Anasayfam Yap
      • Yazarlarımız
      • Künye
      • İletişim
Telgrafhane Sanat
    •  
    • AnasayfaAnasayfa
  • Etkinlik
  • Haber
  • Söyleşi
  • Kitap
  • Dil
  • Öykü
  • Deneme
  • Anlatı
  • Şiir
Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri Adlı Kitabı Yayımlandı Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri Adlı Kitabı Yayımlandı
Yazar-Araştırmacı Hikmet Altınkaynak Yaşamını Yitirdi Yazar-Araştırmacı Hikmet Altınkaynak Yaşamını Yitirdi
Ressam Prof. Dr. Turan Erol ve Eşi Yaşamlarını Yitirdiler Ressam Prof. Dr. Turan Erol ve Eşi Yaşamlarını Yitirdiler
İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı
Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında” Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında”
2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı 2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı
Anasayfa » Manset
Günay Güner

“Ölümsüz Ozan”-Isaac Asimov-Çeviren: Günay Güner

Eklenme Tarihi: 17 Mayıs 2018 Perşembe Eklenme Saati: 13:55
Tweetle
Günay Güner gunayguner@gmail.com
“Ölümsüz Ozan”-Isaac Asimov-Çeviren: Günay Güner
REKLAM

Öykü

 

ÖLÜMSÜZ OZAN

Isaac Asimov

Çeviren: Günay Güner

“Ah, evet, ünlü ölülerin ruhlarını geri getirebilirim” dedi Dr. Phineas Welch.

O biraz sarhoştu ya da olmak üzereydi. Kuşkusuz, bu yıl Noel partisinde biraz sarhoşluk gerekliydi, en azından yanlış olmazdı.

Scott Robertson, okulun genç İngiliz eğitmeni; gözlüğünü düzeltti ve konuştuklarının duyulup duyulmadığını anlamak için sağına ve soluna baktı “Gerçekten, Dr. Welch.”

“Ben ciddiyim; sadece ruhları değil bedenleri de geri getirebilirim.”

“Bunun mümkün olduğunu söylemezdim” dedi Robertson resmi bir ses tonuyla

“Neden olmasın? Yalnızca geçici bir aktarım durumu.”

“Zamanda yolculuk mu demek istiyorsun? Ama bu oldukça, nasıl demeli, alışılmadık, sıradışı.”

“Nasıl olduğunu bilirsen hiç de öyle değil.”

“İyi de nasıl, Dr. Welch?”

Fizikçi “Sana söylememi ister misin?” diye ciddiyetle sordu. Kimseye fark ettirmeden bir kadeh içki daha arıyordu ama bulamadı. “Birçoğunu geri getirdiğim oldu” dedi. “Arşimed, Newton, Galileo. Adamcağızlar…”

“Onlar burayı sevmediler mi? Onların bizim modern bilimimize hayran olacaklarını sanıyordum” dedi Robertson. Söyleşinin güzelliğine kapılmıştı.

“Ah, onlar. Özellikle Arşimed. Başta onun, didinip öğrendiğim Yunancamla, modern bilimden biraz söz ettiğimde sevinçten delireceğini sanmıştım. Ama öyle olmadı.

“Sorun neydi peki?”

“Öncelikle kültür ayrılığı. Onlar bizim yaşam tarzımıza alışamadılar; berbat bir yalnızlık içindeydiler, korktular. Onları geri göndermek zorunda kaldım.”

“Bu çok kötü.”

“Evet. Onlar büyük beyinler ama esnek beyinler değiller; evrensel değiller. Sonrasında Shakespeare’i denedim.”

“Ne?” diye bağırdı Robertson. Heyecan iyice artmıştı.

“Bağırma oğlum” dedi Welch. “Bu kötü bir davranış.”

“Shakespeare’i geri getirdim mi dedin?”

“Evet, getirdim. Bir evrensel akla gereksinimim vardı; halkın yeterince tanıdığı, yüzyıllarca yaşattığı birine. Shakespeare böyle bir adamdı. Bende imzası var. Bir anı, bilirsin.”

“Sende mi” diye sordu Robertson. Gözleri büyüdü.

“Tam burada.” Welch yelek ceplerini arandı. “Hah, işte.”

Bir kartvizit geçti eğitmenin eline. Bir yüzünde şöyle deniyordu: “L. Klein & Sons, Toptan Donanım.” Diğer yüzünde ise dağınık biçimde “Willm Shakesper” yazılı.

Robertson hemen atıldı: “Nasıl görünüyordu?”

“Resimlerindeki gibi değil. Keldi ve çirkin bir bıyığı vardı. O çok aksanlı konuştu. Zamanımızda onu hoşnut etmek için elimden geleni yaptım. Oyunları üzerine hâlâ düşündüğümüzü, sahneye koyduğumuzu söyledim. Aslında, onların İngilizcedeki, belki de herhangi bir dildeki yazının en önemli yapıtları olarak gördüğümüzü söyledim.

“İyi, iyi” dedi Robertson nefes nefese.

“Onun oyunları üzerine binlerce yorum yazıldığını söyledim. Doğal olarak birini görmek istedi; kitaplığımda bir tane vardı, ona verdim.”

“Ve?”

“Ah, hayran kaldı. Kuşkusuz, O, 1600 yılından bu yana değişen olaylara, güncel deyimlere ve göndermelere, kaynaklara ilişkin sorun yaşadı ama ben yardımcı oldum. Hiç böyle bir işleyiş hayal ettiğini sanmıyorum. Zavallı adam. O sürekli ‘Tanrım! Beş yüzyılda sözcükler nasıl unutulur, gömülür? Bir sel yıkımı denebilir buna.’ diyordu.”

“O öyle demezdi.”

“Neden demesin? Oyunlarını olabildiğince hızla yazdı. Son teslim tarihleri yüzünden öyle yapmak zorunda olduğunu söyledi. Hamlet’i altı aydan daha az bir sürede yazdı. Konu eski bir konuydu. O yalnızca çok iyi cilaladı.”

“Yani bir teleskop, ayna tutmak, parlatmak; hepsi bu. Tüm yaptığı buydu, öyle mi” dedi İngiliz öğretmen öfkeyle.

Fizikçi duymamış gibi yaptı. Birkaç adım ötedeki barda el değmemiş bir kokteyl bulup çıkardı ve o tarafa doğru yöneldi. “Ölümsüz ozana bizim bile üniversitede Shakespeare dersleri verdiğimizi söyledim.”

“Ben de veriyorum.”

“Biliyorum. Onu senin akşam dersine kaydettim. Hani o Bill neydi öyle, öğrenmek için bu değin istekli bir adam görmemiştim. Çok çalışıyordu.”

“Sen benim derslerime William Shakespeare’i mi kaydettin?” diye mırıldandı Robertson. Alkolün etkisiyle beyninin oynadığı bir oyun olarak bile bu düşünce onu sersemletti. Peki, gerçekten de alkolün etkisinden miydi? Garip bir konuşma biçimi olan kel adamı anımsamaya başlamıştı.

“Kuşkusuz, bu onun gerçek adı değil” dedi Dr. Welch. “Ona ne olduğunu boş ver. Bir yanlışlıktı; hepsi bu. Büyük bir yanlışlık. Yazık oldu adamcağıza.” Şimdi kokteyl elindeydi ve başını kadehe doğru eğdi.

“Neden bir hataydı? Ne oldu?”

“Onu 1600 yılına geri gönderdim” diye kızgınlıkla haykırdı Welch. “Bir adamın aşağılanmaya ne değin katlanabileceğini düşünüyorsunuz?”

“Ne aşağılanmasından söz ediyorsunuz?”

Dr. Welch kokteylini bir yudumda bitiriverdi ve “Neden mi, zavallı, ahmak; onu sınıfta bıraktın” dedi.

 

 

 

 

The Immortal Bard – by Isaac Asimov

“Oh, yes,” said Dr. Phineas Welch, “I can bring back the spirits of the illustrious dead.”

He was a little drunk, or maybe he wouldn’t have said it. Of course, it was perfectly all right to get a little drunk at the annual Christmas party.

Scott Robertson, the school’s young English instructor, adjusted his glasses and looked to right and left to see if they were overheard. “Really, Dr. Welch.”

“I mean it. And not just the spirits. I bring back the bodies, too.”

“I wouldn’t have said it were possible,” said Robertson primly.

“Why not? A simple matter of temporal transference.”

“You mean time travel? But that’s quite – uh – unusual.”

“Not if you know how.”

“Well, how, Dr. Welch?”

“Think I’m going to tell you?” asked the physicist gravely. He looked vaguely about for another drink and didn’t find any. He said, “I brought quite a few back. Archimedes, Newton, Galileo. Poor fellows.”

“Didn’t they like it here? I should think they’d have been fascinated by our modern science,” said Robertson. He was beginning to enjoy the conversation.

“Oh, they were. They were. Especially Archimedes. I thought he’d go mad with joy at first after I explained a little of it in some Greek I’d boned up on, but no-no-”

“What was wrong?”

“Just a different culture. They couldn’t get used to our way of life. They got terribly lonely and frightened. I had to send them back.”

“That’s too bad.”

“Yes. Great minds, but not flexible minds. Not universal. So I tried Shakespeare.”

“What?” yelled Robertson. This was getting closer to home.

“Don’t yell, my boy,” said Welch. “It’s bad manners.”

“Did you say you brought back Shakespeare?”

“I did. I needed someone with a universal mind; someone who knew people well enough to be able to live with them centuries away from his own time. Shakespeare was the man. I’ve got his signature. As a memento, you know.”

“On you?” asked Robertson, eyes bugging.

“Right here.” Welch fumbled in one vest pocket after another. “Ah, here it is.”

A little piece of pasteboard was passed to the instructor. On one side it said: “L. Klein & Sons, Wholesale Hardware.” On the other side, in straggly script, was written, “Willm Shakesper.”

A wild surmise filled Robertson. “What did he look like?”

“Not like his pictures. Bald and an ugly mustache. He spoke in a thick brogue. Of course, I did my best to please him with our times. I told him we thought highly of his plays and still put them on the boards. In fact, I said we thought they were the greatest pieces of literature in the English language, maybe in any language.”

“Good. Good,” said Robertson breathlessly.

“I said people had written volumes of commentaries on his plays. Naturally he wanted to see one and I got one for him from the library.”

“And?”

“Oh, he was fascinated. Of course, he had trouble with the current idioms and references to events since 1600, but I helped out. Poor fellow. I don’t think he ever expected such treatment. He kept saying, ‘God ha’ mercy! What cannot be racked from words in five centuries? One could wring, methinks, a flood from a damp clout!'”

“He wouldn’t say that.”

“Why not? He wrote his plays as quickly as he could. He said he had to on account of the deadlines. He wrote Hamlet in less than six months. The plot was an old one. He just polished it up.”

“That’s all they do to a telescope mirror. Just polish it up,” said the English instructor indignantly.

The physicist disregarded him. He made out an untouched cocktail on the bar some feet away and sidled toward it. “I told the immortal bard that we even gave college courses in Shakespeare.”

“I give one.”

“I know. I enrolled him in your evening extension course. I never saw a man so eager to find out what posterity thought of him as poor Bill was. He worked hard at it.”

“You enrolled William Shakespeare in my course?” mumbled Robertson. Even as an alcoholic fantasy, the thought staggered him. And was it an alcoholic fantasy? He was beginning to recall a bald man with a queer way of talking….

“Not under his real name, of course,” said Dr. Welch. “Never mind what he went under. It was a mistake, that’s all. A big mistake. Poor fellow.” He had the cocktail now and shook his head at it.

“Why was it a mistake? What happened?”

“I had to send him back to 1600,” roared Welch indignantly. “How much humiliation do you think a man can stand?”

“What humiliation are you talking about?”

Dr. Welch tossed off the cocktail. “Why, you poor simpleton, you flunked him.”

 

 

Değini: Çeviriyi denetleyen Sayın Özgü Aydın’a teşekkür ederim. GG

 

 

Etiketler:
Muzaffer İzgü Gülmece Öykü Yarışması Başladı
Osman Bolulu’yu Anma Buluşması
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
6 Şubat 2023 Yersarsıntısı, Günay Güner Günay Güner 6 Şubat 2023 Yersarsıntısı…        &...
6 Şubat 2023 Yersarsıntısı, Günay Güner
Dil Bayramımız 90 Yaşında; Kutlu Olsun! – Günay Güner Bilge Önder Mustafa Kemal Atatürk öyle kapsamlı bir devrimin yapıcısı ki bu başarıya nası...
Dil Bayramımız 90 Yaşında; Kutlu Olsun! – Günay Güner
Ressam-Yazar-Ozan Ümit Sarıaslan’ın Ardından-Günay Güner Günay Güner Ümit Sarıaslan’ın Ardından        &n...
Ressam-Yazar-Ozan Ümit Sarıaslan’ın Ardından-Günay Güner
Ağustos, Acılı Ay – Günay Güner Her günümüz yıkımlarla dolu. İnanılır gibi değil. karabasan gibi... Dante'nin cehennemi a...
Ağustos, Acılı Ay – Günay Güner

Yorum Kapalı.

Yazarlarımız

  • A. Celal Binzet
    Günümüz Karmaşası-A. Celal Binzet A. Celal Binzet
  • A. Cengiz Büker
    Rainer Maria Rilke, Sonbahar, Çev. A. Cengiz... A. Cengiz Büker
  • A. Tarık Emre
    Yedirmem Size Etleri- A. Tarık Emre (öykü) A. Tarık Emre
  • Bahattin Gemici
    Aydınlanma Savaşçısı Server Tanilli-Bahattin Gemici Bahattin Gemici
  • Celal İlhan
    Sanat Olmazsa Olmaz mı, Niçin Yazarız?-Celal İlhan Celal İlhan
  • Daver Darende
    Büyükelçi Korkmaz Haktanır’ın Anısına Saygı-Daver Darende Daver Darende
  • Ertuğrul Efeoğlu
    Söylem ile Eylem Ertuğrul Efeoğlu
  • Günay Güner
    6 Şubat 2023 Yersarsıntısı, Günay Güner Günay Güner
  • Işık Kansu
    KİBELE Mİ TAŞ OCAĞI MI? Işık Kansu
  • Metin Turan - BELLEK
    ÇAĞDAŞ İRAN ŞİİRİ VE FURÛĞ ÜZERİNE KISA... Metin Turan - BELLEK
  • Mucize Özünal
    Çin Odasına Girenler ve Çıkanlar – Mucize... Mucize Özünal
  • Nazım Mutlu
    “Sosyal ve Kültürel İktidar!” Nazım Mutlu
  • Öner Yağcı
    AYDINLIK BİR YAŞAM YOLUNDA EDEBİYATIMIZ Öner Yağcı
  • Sultan Su Esen
    Türkiye’de Alevi Olmak Sultan Su Esen
  • Tahsin Şimşek
    Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin Şimşek Tahsin Şimşek
  • Tamer Uysal
    Yeşilçam’ın Beyaz Filmleri: Uludağ ve Sinema –... Tamer Uysal
  • Taylan Özbay
    ATATÜRK VE NÂZIM HİKMET: “DENİZ KIZI EFTALYA”... Taylan Özbay
  • Yaşar Atan
    Bu Kuş Ezgileri Oldukça – Yaşar Atan... Yaşar Atan
  • Yücel Çağlar - Mavi Köşe
    “Bize Öz Türkçe Yaraşır”-Yücel Çağlar Yücel Çağlar - Mavi Köşe
  • Zehra Tırıl
    Müziğin Evrenselliği – Zehra Tırıl Zehra Tırıl

Son Eklenenler

6 Şubat 2023 Yersarsıntısı, Günay Güner Günay Güner 6 Şubat 2023 Yersarsıntısı…          ...
6 Şubat 2023 Yersarsıntısı, Günay Güner
Rainer Maria Rilke, Sonbahar, Çev. A. Cengiz Büker Reiner-Maria-Rilke1İndir ...
Rainer Maria Rilke, Sonbahar, Çev. A. Cengiz Büker
Petrarca Sonnet 227, Çev. A. Cengiz Büker PETRARCA-İndir ...
Petrarca Sonnet 227, Çev. A. Cengiz Büker
Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin Şimşek Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin ŞİMŞEK TV’lerin dili de kirli, camı da! Siyasetin ve b...
Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin Şimşek
Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri Adlı Kitabı Yayımlandı Cemal Süreya, Türkçe için şöyle der: “Somut, dobra, düşünmeye elverişli, çağrışım ağı onarılmış ve ...
Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri Adlı Kitabı Yayımlandı

Dil

Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin Şimşek Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri Adlı Kitabı Yayımlandı “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da Osmanlıca Sevisine Hizmet – Merve Yılmaz yazdı. Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay Güner R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner yazdı
  1. Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin... Bu Sizin Türkçeniz Olabilir mi? Tahsin Şimşek
  2. Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri... Tahsin Şimşek’in Şiire Açan Kır Karanfilleri Adlı Kitabı Yayımlandı
  3. “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da... “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da Osmanlıca Sevisine Hizmet – Merve Yılmaz yazdı.
  4. Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay... Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay Güner
  5. R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner... R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner yazdı
  • Etkinlik
  • Haber
  • Söyleşi
  • Kitap
  • Dil
  • Öykü
  • Deneme
  • Anlatı
  • Şiir
  • Yazarlarımız
  • Künye
  • İletişim
Sitemizde yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Görüş ve önerileriniz için iletisim@telgrafhane.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Copyright © 2017 - Telgrafhane Sanat, Her Hakkı Saklıdır.