• Anasayfam Yap
      • Yazarlarımız
      • Künye
      • İletişim
Telgrafhane Sanat
    •  
    • AnasayfaAnasayfa
  • Etkinlik
  • Haber
  • Söyleşi
  • Kitap
  • Dil
  • Öykü
  • Deneme
  • Anlatı
  • Şiir
İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı
Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında” Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında”
2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı 2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı
Aydın Ilgaz Yaşamını Yitirdi Aydın Ilgaz Yaşamını Yitirdi
Usta Yazar Oğuz Tansel’i Anarken Usta Yazar Oğuz Tansel’i Anarken
Oğuz Tansel Şiir Ödülü Ömer Erdem’in Oğuz Tansel Şiir Ödülü Ömer Erdem’in
Anasayfa » Manset
Celal İlhan

Mandoğlan – Öykü

Eklenme Tarihi: 27 Mart 2017 Pazartesi Eklenme Saati: 9:52
Tweetle
Celal İlhan celalilhan@telgrafhane.org
Mandoğlan – Öykü
REKLAM

Öykü

Celal İlhan

 

MANDOĞLAN

 

“Evinizde niye durmuyorsunuz, Babam Oğlan?

Bugün iki kere geldim ayağınıza” deyip destursuz daldı içeri.

Neredeyse otuz yıldan buyana, belirsiz zamanlarda, çokçası yaz aylarında, gelirdi ziyaretimize. İki yıldan fazla ara vermemişti hiç. Eşimin de akrabadan olması işini kolaylaştırıyor, aramızda kendini iyi hissetmesini sağlıyordu.

Babama, “Halaoğlu, seni gömüp, başında duanı etmeden ölmeyeceğim. Ölürsem gözüm arkada kalır”, diyen Hidayet Dayımızdı o.

Hiç birimiz, sözlerinden babamı sevmediği, ölümünü beklediği anlamını çıkarmazdık.

Halaoğluna tutkusu, çocuklarından bile önde gelirdi dayımızın. Dayı diyorduk ama gerçek dayımız değildi, babamın halaoğlu olmalıydı. Ondan söz edecekse, “Bizim Mandoğlan” diye anar, adını söylemezdi babam. Ailedeki yeri, gerçek dayılarımızdan önde gelirdi. Babamla aralarında sürüp giden önce kimin öleceği alaysı söylemi ta altmışlı yaşlarında başlamıştı. Dayımız, kendisi önce ölürse, arkadaşının yalnız kalacağını, mutsuz olacağını düşünürdü sanırım. Babamın, böylesine yakın başka arkadaşı var mıydı bilmiyorum. Onların muhabbetine tutkunluğumu, dostluk denen güzelliğin bende erken boy vermesinin başlıca nedeni olarak görürüm.

Dayımız kentli, biz köylüydük sözde. O yaşlarda, sekiz-on yaşlarımızda, bizden daha yoksul olduğunu görür, kentliliğiyle bu özelliğini bağdaştıramazdık. Cebinde bir avuç kırık leblebiden başka bir şey getiremezdi bize. Babam olsun olmasın, evimize destursuz girebilen sayılı akrabalardandı. Sedire bağdaş kurup oturduktan sonra, ara vermeden gümüş tabakasını çıkarıp cigarasını sarar, anneme, “Haydi bakıyım akraba, bir kahve yap ki üstünde nallı horoz yürüsün” diye takılırdı. Köpüğü bol bir kahveydi murat ettiği. O günlerden kalan, ayrıntılarını unutmadığım masalımsı görüntülerdir dayımızın ziyaretleri. Araya giren uzun yıllar, Hidayet Dayının gönlümüzdeki özel alanını ne daraltmış ne de silebilmişti.

Son ziyaretin de o da aynı duygular içinde olmalıydı ki cebinde yine kırık leblebi getirmeyi unutmamıştı. Eşime ve bana birer avuç leblebi ikram ederek o güzellikleri yeniden yaşattı bize. Özenle hazırlanmış kahvesini yudumlarken, iki yıl önce yitirdiğimiz babamdan söz ettik uzun uzun. Varsayımı doğru çıkmıştı. Halaoğlunu toprağa kendi elleriyle vermiş, başında duasını da okumuştu.

“Yolcu edeceğim kimse kalmadı Babam Oğlan, sıra bende, ‘gel desin’ ikiletirsem yuh olsun bana” diyordu.

Gönül tellerimize dokunan uzun sohbetimizde, bizim tarafı ve kendi çocuklarını, birer birer dilden geçirmiştik. Onun torun sayısının babamınkilerden üç fazla olduğu ortaya çıkınca, ”Kötü kabak döllü olur,” diye alçakgönüllülük göstermeyi ihmal etmemişti.

Gençliğinde yapmadığı iş yoktu Hidayet Dayının.

Anlattığı hikâyelerden, ekmeğini daha çok odundan çıkardığı sonucuna varılabilirdi. Asıl işi, kış boyunca kentin varsıllarına yakacak odun yetiştirmekti. Onun dışında, sıradan amelelerin bile burun kıvırdığı lağım temizleme, mezar kazma ve benzeri ağır işleri; yorgunum, hastayım, işim var demeden yüklenir, alacağı ücret için didişmez, ne verirlerse “Hö bereket” diyerek alır, helalleşip evine dönerdi. Şubat ayında odunsuz kalmış bir varsılın, “Hidayet Ağa, yakacağımız bitti bitecek, ne yap et bir hafta içinde bizi ayazın elinden kurtar” demesiyle, boz eşeğine semerini giydirip bilmem hangi meşe ormanının yolunu tuttuğu çok olmuştu. Üşüyüp hasta olmaktan, ormancılara ya da köylülere yakalanıp hatırı sayılır sopa yemeye dek türlü tehlikelerle dolu yola çıkışını, oyuna giden oğlan havasında anlatırdı.

“Evden öyle bir keyifle çıkardım ki yakası karpuz kabuğundan kalın paltomun savruluşuyla ortalık toz duman içinde kalırdı” diye başlar, art arta sıraladığı beklenmedik olayları, ağzı açık dinletirdi bize. Anlattığı hikâyelerin kimileri içimizi burkar, gözlerimizi yaşartırdı. Çektiği acılar, sıkıntılar onun için sırdan ve doğaldı, neşe içinde şakıyarak bitirirdi sözünü. Yıllarca sonra konuğumuz olduğunda, tadı damağımızda kalmış o eski serüvenleri baştan anlatmasını istersek, nazlanmadan, bir çeşit gururla başlardı anlatmaya.

Boylu poslu olmamasına karşın yürüyüşünde ağırdanalan, erkekçe ve yiğitçe bir hava vardı sanki. Acele etmeden, sağdan savurmalı bir yürüyüştü onunki. Köylünün fazla ciddiye almadığı bu kent yoksuluna kasabalı, “Hidayet Ağa” diyerek taşağına su serper, karşılığını da en olmayacak isteklerini emir saymasıyla alırlardı. Köylü milleti, taşı gediğine oturtmaktaki ustalığını ad takmada da göstermiş ona Mandoğlan adını takmıştı. Öteki büyük başlarla kıyaslanırsa, adını aldığı mandalar da öyle ağır ve vakur hayvanlardı. Hidayet Dayının, durup geriye bakışında da vardı o hava, manda havası.

Dayımız, alçakgönüllüydü ama ikide bir, zevk sahibi ve muhabbet adamı olduğunu söylemekten de çekinmezdi. Bazen coşar, daha da ileri gider, karşısındakileri görgüsüzlükle, zevksizlikle hatta cahillikle bile suçlayabilirdi.

Küfürbaz biri değildi. Yerine oturmayan söz çıkmazdı ağzından. Baş edemeyeceği bir durumla karşılaşınca “dişi kıl kesmez” olur, çok kızdıklarına “itin alası,” elinden iş gelmeyen ama yüksekten atanlara, “dasgidik,” yaşam boyu iki yakasını bir araya getiremeyen beceriksizle, “uçkurluğu kendinden,” çevresindekilere sataşmadan duramayan tiplere, “boynuzu kurtlu” gibi adlar takmıştı.

Cigara içmenin, eşek sürmenin, yellenmenin, çarşıda yürümenin, hele kahve höpürdetmenin bir görgü, incelik işi olduğunu anlatırken söz ustalığının en üst noktaya ulaştığı, ağzına bakanların, kulak kesilenlerin halinden belli olurdu.

Bir keresinde, beş para etmez bir varsılın, “Aman Hidayet Ağa, ocağına düştük, ne yap et, iki gün içinde bize bir yük odun bul. Hem de boş duracağına bir işe yaramış olursun” demesiyle en yakın, o nedenle de en tehlikeli ormanın yolunu tutmuştu. Meşrebinde ‘aman’ diyeni geri çevirme yoktu onun. Bu yakın ormanın, koruculara yakalanma olasılığı en yüksek orman olduğunu en iyi o biliyordu. Gitmemesi, başından savması gerekirdi o görgüsüzü.

Adamın arkasından, “Neden kış uykusuna yatmaz bu ayı” diye söylenmişti.

Odun ısmarlayan adamın konağına beş dakikalık bir yolu kalmıştı ki ihbar üzerine suçüstü yakaladılar onu. Oysa “Bu kez de yakalayamadılar işte” diye kendisiyle gurur duyuyordu o sıralarda.

İlk kez, iki ay hapis cezasıyla cezalandırıldı.

Allah var, o ayının dışında kasabanın ileri gelenleri ceza almaması için ellerinden geleni yapmıştı. Hapishanenin görüş günü sekizi onu birden geliyordu görüşmecilerinin. Hiçbir şey esirgemiyorlardı, sıcak evlerinde rahat etsinler diye kendini kışın dondurucu kucağına duraksamadan atan oduncularından. Elleri boldu ağalarının, efendilerinin. Kasabanın ileri gelenleri kapıda yığılmamak, getirdikleri yiyeceklerin çar – çur olmasını önlemek için, görüşme işini sıraya koymuşlardı.

Bu anısını dillendirmeden sohbeti sonlandırmazdı Hidayet Dayı.

Yaşı seksen sekizi görmüştü, yaşama pamuk ipliğiyle bağlıydı.

Ölümü bir trafik kazasından oldu. Oğlunun evinde konukken, “Şöyle bir turalayım” diye dışarı çıkmış bir daha geri dönememişti.

Kafayı çekip direksiyona geçen acemi bir oğlan, bir vuruşta o bağı, pamuk ipliğini koparıvermişti.

 

telgrafhanesanat

 

Etiketler:
DOĞAL (ya da EKOLOJİK yahut YEŞİL) ŞİİR!
Yutak
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Sanat Olmazsa Olmaz mı, Niçin Yazarız?-Celal İlhan SANAT OLMAZSA OLMAZ MINiçin yazarız?             &nb...
Sanat Olmazsa Olmaz mı, Niçin Yazarız?-Celal İlhan
Kocatepe’deCelal İlhan   KOCATEPE’DE Otobüsümüzden inip çevreye dağılmıştık. Herkesin ...
Kocatepe’de
Tetanos – ÖyküCelal İlhan TETANOS   Herkes konuşuyor, ben korkuyordum. Anamın, ürkü içi...
Tetanos – Öykü
MEHMET AYDIN SEVECENLİĞİYaralandığınız an değil, daha sonra duyarsınız ya acının katmerlisini. Ölüm de öyle. Ön...
MEHMET AYDIN SEVECENLİĞİ

Yorum Kapalı.

Yazarlarımız

  • A. Celal Binzet
    Günümüz Karmaşası-A. Celal Binzet A. Celal Binzet
  • A. Cengiz Büker
    Rainer Maria Rilke’den Şiirler-Çev. A. Cengiz Büker A. Cengiz Büker
  • A. Tarık Emre
    Yedirmem Size Etleri- A. Tarık Emre (öykü) A. Tarık Emre
  • Bahattin Gemici
    Aydınlanma Savaşçısı Server Tanilli-Bahattin Gemici Bahattin Gemici
  • Celal İlhan
    Sanat Olmazsa Olmaz mı, Niçin Yazarız?-Celal İlhan Celal İlhan
  • Daver Darende
    Büyükelçi Korkmaz Haktanır’ın Anısına Saygı-Daver Darende Daver Darende
  • Ertuğrul Efeoğlu
    Söylem ile Eylem Ertuğrul Efeoğlu
  • Günay Güner
    Dil Bayramımız 90 Yaşında; Kutlu Olsun! –... Günay Güner
  • Işık Kansu
    KİBELE Mİ TAŞ OCAĞI MI? Işık Kansu
  • Metin Turan - BELLEK
    ÇAĞDAŞ İRAN ŞİİRİ VE FURÛĞ ÜZERİNE KISA... Metin Turan - BELLEK
  • Mucize Özünal
    Çin Odasına Girenler ve Çıkanlar – Mucize... Mucize Özünal
  • Nazım Mutlu
    “Sosyal ve Kültürel İktidar!” Nazım Mutlu
  • Öner Yağcı
    AYDINLIK BİR YAŞAM YOLUNDA EDEBİYATIMIZ Öner Yağcı
  • Sultan Su Esen
    Türkiye’de Alevi Olmak Sultan Su Esen
  • Tahsin Şimşek
    Telkırma Sabırlarda – Tahsin Şimşek – şiir Tahsin Şimşek
  • Tamer Uysal
    Yeşilçam’ın Beyaz Filmleri: Uludağ ve Sinema –... Tamer Uysal
  • Taylan Özbay
    ATATÜRK VE NÂZIM HİKMET: “DENİZ KIZI EFTALYA”... Taylan Özbay
  • Yaşar Atan
    Bu Kuş Ezgileri Oldukça – Yaşar Atan... Yaşar Atan
  • Yücel Çağlar - Mavi Köşe
    “Bize Öz Türkçe Yaraşır”-Yücel Çağlar Yücel Çağlar - Mavi Köşe
  • Zehra Tırıl
    Müziğin Evrenselliği – Zehra Tırıl Zehra Tırıl

Son Eklenenler

İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tarih:  06.01.2023 Konu: İsmail Hakkı Tonguç Eği...
İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Tonguç Adına Eğitim Uygulama Ödülü Başlattı
Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında” Zehra Tırıl’ın öyküleri gündelik hayatın akışında ayrı düşenleri bir araya getiren izleri, sakin, a...
Zehra Tırıl’ın Yeni Öykü Kitabı “Kapıların Kışında”
2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’ne 2023 yılı için katılım koşulları açıklandı. 1986’dan bu yana düz...
2023 Yılı Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü Koşulları Açıklandı
Aydın Ilgaz Yaşamını Yitirdi Yazar-Yayıncı Aydın Ilgaz 20 Aralık 2022'de, 82 yaşında yaşamını yitirdi. Babası Usta Yazar Rıfat I...
Aydın Ilgaz Yaşamını Yitirdi
Usta Yazar Oğuz Tansel’i Anarken 30 Ekim 1994’te, 79 yaşında yitirdiğimiz Halkbilimci-Ozan Oğuz Tansel, ’40 Kuşağı ozanları arasında...
Usta Yazar Oğuz Tansel’i Anarken

Dil

“Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da Osmanlıca Sevisine Hizmet – Merve Yılmaz yazdı. Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay Güner R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner yazdı Dil Devrimi Bayramdır, Kutlu Olsun! Çok mu Zor?
  1. “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da... “Bazı Kelimeler Çok Güzel” ya da Osmanlıca Sevisine Hizmet – Merve Yılmaz yazdı.
  2. Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay... Yazım (İmla), Noktalama Kurallarını Hiçe Saymak-Günay Güner
  3. R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner... R Harfinin Suçu Ne? Günay Güner yazdı
  4. Dil Devrimi Bayramdır, Kutlu Olsun! Dil Devrimi Bayramdır, Kutlu Olsun!
  5. Çok mu Zor? Çok mu Zor?
  • Etkinlik
  • Haber
  • Söyleşi
  • Kitap
  • Dil
  • Öykü
  • Deneme
  • Anlatı
  • Şiir
  • Yazarlarımız
  • Künye
  • İletişim
Sitemizde yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Görüş ve önerileriniz için iletisim@telgrafhane.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Copyright © 2017 - Telgrafhane Sanat, Her Hakkı Saklıdır.